• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Božićni rotarijanski humanitarni bal

Jedna od tradicionalnih aktivnosti kluba svih godina do sada je priređivanje „Rotarijanskih humanitarnih Božićnih balova“. Ideju je dao Zlatko Gall s naslovom „Rotarijanski godišnji bal“, a s pripremama smo započeli 28.10.1996. godine.  Svake godine s novim elanom i oduševljenjem pristupalo se i još uvijek pristupa novom projektu željom da svaki novi bal bude bolji od prethodnog. Nakon bala   znatiželjno se osluškuje i komentira reakcije uzvanika i gostiju bala. Bal je i prilika za iskazivanje zahvalnosti prijateljima kluba za sudjelovanje u klupskim akcijama, za obnovu starih i uspostavu novih prijateljstva, te da se u svečanoj, ali i vedroj atmosferi uz pjesmu i ples, obznane ishodi nekih naših humanitarnih akcija. Prigoda je to za na decentan način prikazati buduće akcije Kluba i, u konačnosti, da se zajedno nazdravi i izraze prigodne želje i čestitanja.

Mnoge naše balove sljedećih dana poprate i mediji većim ili manjim tekstom i ponekom fotografijom, ovisno o značaju istaknutog humanitarnog cilja. U odumiranju ovakve vrste društvenih događanja, naši Božićni humanitarni balovi predstavljaju urbanoj strukturi građana Splita značajan društveni događaj, ali limitiran brojem mogućih gostiju u skladu s raspoloživim kapacitetom dvorana. Svoj obol ostvarenju humanitarnog cilja uvijek nam s bine daju i poznata imena kulturnog i estradnog života ne samo Splita. Zato nas neki gosti prijatelji prate od prvog bala.

održanom U restoranu „San Marino“ u Omišu, gdje smo se sastali na poziv Stjepana i Ljerke Tičinović kako bi proslavili otvaranje njihove nove privatne ordinacije, Rotarijanski Božićni dobrotvorni bal i službeno je postao klupski zadatak. O pripremama tog našeg pionirskog događaja u zapisniku s tog restoranskog sastanka kluba 01. prosinca 1997. godine je pisalo:

Ad.2. Prijatelji Ivan Urlić i Jerko Rošin, kratko su izvijestili nazočne prijatelje o zaključcima sa izvanrednog sastanka predsjedništva kluba i radne grupe za organizaciju Rotarijanskog Božićnog dobrotvornog bala, održanog u četvrtak, 28. studenog 1997. godine u prostorijama Studija „R“. Prijateljima je predočen i kratki pregled programa večeri, te su istom dogovorena slijedeća zaduženja. Svim se prijateljima ostavlja mogućnost da pronađu što veći broj sponzora i o istom obavijeste tajnika, prijatelja Račića. Prijatelju Gamulinu što prije treba prijaviti nagrade za lutriju (jedan dio je prijavljen iste večeri). Članice Inner Wheel Cluba Split za istu će večer pripremiti slatko i pobrinuti se za cvjetne aranžmane.Do konca tjedna uputit će se službeni pozivi gostima – uzvanicima i nastojati će se dogovoriti sponzorstvo od strane poduzeća „Adriatic“ za naručene okrugle stolove. Za rasvjetu će se (uz posudbu od HNK Split), pobrinuti prijatelj Radja. Prijatelj Poljanić će se zauzeti za realizaciju izrade zvanične zastave Rotary Cluba Split. Slijedeći izvanredni sastanak predsjedništva i radne grupe za organizaciju Rotarijanskog Božićnog dobrotvornog bala održat će se u četvrtak u Studiju „R“ u 17:00. O zaključcima istog izvijestit će se na slijedećem službenom sastanku.

 Tajnik/The secretary Goran Račić

Svi održani balovi su nam važni, ali neki od njih po nečemu se posebnom pamte, ali ovaj prvi bal, u mandatu predsjednika Ivana Urlića, priređen u kongresnoj dvorani hotela „Marjan“ 19. prosinca 1997. godine ipak više od svih. U to vrijeme bila je to jedina dvorana u kojoj se okolnostima veličine i raspoložive ugostiteljske usluge mogao prirediti bal ambicije društvenog događaja grada. Za bal nam je dizajner Stjepko Rošin napravio i posebne pozivnice kojima smo pozivali uzvanike i prijatelje na predblagdansko druženje. No kako je ugođaj prostora bio bitno ispod potrebnog i željenog, bilo je neophodno intervenirati u njegovo uređenje. U tu svrhu sami smo uredili prostor dekorativnom i funkcionalnom rasvjetom, okićenim Božićnim drvcima, te rotarijanskim znakovljem i porukama. Ipak najvažnija intervencija odnosi se na uvođenje okruglih stolova, nepoznanicu u splitskom ugostiteljstvu do uređenja restorana „Mak“, a koje smo sami morali stvoriti i za njih osigurati stolnjake. Teško je povjerovati, ali sami smo prema predviđenom jelovniku nabavili i glavne namirnice, a hotelu prepustili pripremu i serviranje. Na prvom balu uprihodili smo 50.620, a potrošili 41.439 kuna. Razlika od 9.181 kuna bila je namijenjena pokretanju rotarijanskog Matching Granta, kojim bi se prikupila sredstva za opremanje nove praonice u domu Maestral.

Sljedeće 1998. godine, za predsjedanja Jerka Rošina,  bal je održan 5. prosinca također u hotelu „Marjan“. Večer je tekla prema unaprijed predviđenom scenariju, počevši pozdravnim govorom predsjednika i njegovom posebnom dobrodošlicom najstarijem splitskom rotarijancu Mići Gattinu. Slijedila je čestitka prijatelju Bacciju za nagradu uspješnog gospodarstvenika Hrvatske, bogata lutrija (svaki član je donirao po dva dobitka) i licitacija na neviđeno bogatih nagrada, zatim prigodno gostovanje sv. Nikole, kojeg je utjelovio prijatelj Rađa, te promocija vina koju je vodio prijatelj Gall.  Dakako i mnogo plesa, te četiri slijeda jela. Predviđeni kraj bala u četiri sata ujutro, dobrim raspoloženjem je za neke odgođen, na žalost konobara, za još dva sata. Večera je koštala 250 kuna, a dobit bala bila je 28.790 kuna.

Marin Bosotina kao predsjednik nije priredio bal, premda je u potpunosti bio pripremljen. Smrt predsjednika RH dr. Franje Tuđmana krajem 1999. godine učinila je organizaciju našeg bala neprimjerenom, pa smo od nje odustali. Troškovi nabave hrane, dijelom i u Italiji, pokriveni su osobnim otkupljivanjima nekih članova kluba. No iduće 2000. godine, u mandatu Gorana Račića, opet smo se vratili na plesni podij kongresne dvorane hotela „Marjan“. Bal smo organizirali zajedno s našim IWC-om, kažu na  veličanstven način, s mnogo gostiju i u društvu s guvernerom Districta 1910 Günterom Ertlerom, dokazanim prijateljem našeg kluba. Sav prihod s bala utrošen je za kupnju sadnica maslina.

Zapravo, svaki naš Božićni bal u potpunosti je zadovoljavao onaj atribut „humanitarni“ iz svog punog naziva, pa tako i 15.12.2001. godine za predsjedanja Stjepana Tičinovića, i nadalje u hotelu „Marjan“ kao domaćinu. Ovaj put s ciljem prikupljanja financijskih sredstava, kako bi se nabavom određene medicinske opreme poboljšalo uvjete rada na kliničkim odjelima dijalize i urologije Kliničke bolnice Split. Te godine je svirao sastav „Fortuna“. Za bal 2002. godine, na dan sv. Lucije i na istom velikim dijelom izdignutim parketom hotela „Marjan“, kao predsjednik bio je odgovoran Ile Viskić. Večer je tekla već od prije utvrđenom rutinom, ali pozdravni govor ipak je bio poseban, premda u skladu s humanitarnim ciljem.

Dobra večer!

 Da bi vam tradicionalni Rotarijanski dobrotvorni Božićni bal uvijek bio bar u nečemu malo drugačiji u odnosu na prethodni, Rotary Club svake godine bira novog predsjednika, pa vas zato ovaj put pozdravlja Ile Viskić izražavajući vam dobrodošlicu i zadovoljstvo što smo i ove godine skupa. Većina smo već gotovo fameja koliko smo u raznim prigodama skupa. Čini mi se da je ovogodišnji cilj našeg bala lakše ostvariti nego izgovoriti, jer se radi o „fleksibilnom nazofaringolaringoskopu“, a za potrebe Poliklinike za poremećaje spavanja. Govoreći stručnim rječnikom običnog svijeta radi se zapravo o problemima simplex vulgaris hrkanja. Čini mi se da je ovo jedina bolest koja se ne liječi zbog „bolesnih“, već onih zdravih koji do njih spavaju.

 Uz želju da se i večeras dobro zabavite, uživajući ne samo u jelovniku nego i u jelu po izboru našeg profesora „kogologije“ Višan Vorkmena i uz glazbu za koju je dovoljno reći „Bravo Dagna“, pozdravljam vas još jednom i pozivam docenta Đogaša, voditelja Poliklinike za poremećaje sna, ujedno pročelnika katedre za neuroznanost Medicinskog fakulteta, da vam rekne nešto više o onoj nemoguće izgovorivoj riječi u službi braće Ota, Rina i Larinksa, te sestre im Logije. Doktore Đogaš, evo mikrofon.

Rotarijanski Božićni bal 2003. godine predvodio je novi predsjednik Branko Poljanić, ali na istoj staroj „plesnoj bojišnici“. Organizacija Bala je u to vrijeme već bila, naročito za ovog predsjednika, gotovo rutinski posao. Znalo se kad se dolazi u hotel, da se najprije u foyeru dvorane pije pjenušac, međusobno ćakula, komentira ženske haljine… Na panoima se gleda gdje je čiji stol, pa kad u devet sati konobari rastvore sva vrata dvorane, i nadalje s čašom u ruci pođe se do svog mjesta. I tada krene program. Dakako, i ove godine predstavljen je humanitarni cilj, ovaj put obnova Spomen-svjetionika na Katalinića brigu u Splitu.

Božićni bal 2004., uz blagoslov predsjednika  Jure Marina, priredili smo u suradnji s Inner Wheel Clubom Split, kako bi im prikupljenim sredstvima pomogli u ostvarenju projekta „Nastave na daljinu”. Ovom humanitarnom akcijom „Inerviline“ su obilježavale desetu obljetnicu svog osnivanja, pa im je to na neki način bio naš poklon. Zauzvrat, ženske ruke su učinile da nam lutrija te godine bude bogata tortama i raznoraznim slatkišima. Ukoliko nas sjećanje ne vara, te godine su nas angažirani glazbenici iz Zagreba htjeli napustiti u dogovorenih dva sata iza ponoći, ali nama je to kao i uvijek bilo prerano. No, dogovorili smo se.

I slijedeće 2005 godine, za vrijeme predsjedničke vladavine Nene Ilića, imali smo partnera u organizaciji Bal. Bio je to RC Split Plus, a povodom zajedničke brige oko pomoći „Udruzi osoba s invaliditetom, Split“. No sve ostalo bilo je programski standardno i uobičajeno dobro i zabavno. Marin Mrklić je i ovaj put motivirao goste na licitaciju nagrada na neviđeno, a Zvonimir Stipičić Miš vodio izvlačenje lutrijskih dobitaka s Editom Lučić. Možda te godine Edita i nije bila, ali na većini Balova bila je gratis voditeljica. Za sve ne postoje bilješke, a tko bi se svega sjetio.

 

I naš jubilarni deseti Rotarijanski humanitarni Božićni bal organizirali smo u suradnji s RC Split Plus, 09.12.2006. godine u istom hotelu. Nakon zajedničke primopredaje na Braču naprosto smo nastavili „bratsko“, zapravo prijateljsko druženje u ovim posebnim prigodama. Predsjednik te godine bio je Srđan Zavorović, a humanitarni cilj „Udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djece sa posebnim potrebama – Anđeli” . Sinergija naša dva kluba dala je, sad već posve tradicionalnom Balu dodatni društveni značaj.

Kako smo za glavnu klupsku akciju u rotarijanskoj godini 2007./2008. odredili sudjelovanje u realizaciji projekta za izgradnju Doma za starije i nemoćne osobe „Matošić”, i Božićni bal 15.12.2007. godine bio je posvećen tom cilju. Brojke govore, da je taj Bal u mandatu predsjednika Vjenceslava Baccija bio najposjećeniji do tada. Gošća bala bila je i jedna od sestara Matošić, darovateljica zemljišta na kojem se Dom treba graditi. Vjerojatno je i ta činjenica pomogla financijskom uspjehu bala.

Bal je 15.12.2008. godine prvi put održan u hotelu „Le Meridien Lav” u Podstrani. Svima je „falio“ ambijent hotela „Marjan“ – krivi parket, trošni zidovi, mračni plafon….neobično. Hotel „Le Meridien Lav” je bio novo uređen i  uredan, ali nedostajao je onaj duh prostora koji smo mi godinama unosili u kongresnu salu hotela „Marjan“, držeći je nekako našom vlastitom. Kao da je završilo jedno poglavlje u životu RC Split. I 11.12.2009. godine Rotary bal je održan u istom hotelu, ali ove godine sa Zvonimirom Stipičić Mišom kao predsjednikom Kluba. Iako održan u tzv. recesijskom trenutku, bal je ocijenjen uspješnim kao i prezentirana humanitarna akcija „Budi dobar – budi Samaritanac.“

Predsjednik Kluba u vrijeme Božićnog bala 2010. godine bio je Pero Perišić.

I 10.12.2011. godine Bal je bio u u hotelu „Le Meridien Lav”, na adresi koja nam je za ovu svrhu nekako postajala stalna. Balu je redovito prethodilo dogovaranje jelovnika, pa bi redovito naš gastronomski ekspert Željan i financijski Branko odlazili na degustaciju ponude i nakon toga utvrđivali što će se na Balu jesti. Još bi se ponetko ubacio na testiranje hrane, tobože da odluka bude što pouzdanija. Uglavnom bi izbor jela bio dobar, ali netko bi ipak poslije nešto  na tu temu grintao. Te godine, prema dogovoru svih članova kluba, dio večeri svirao je veliki revijski Orkestar hrvatske mornarice, a drugidio mali sastav istih glazbenika.

 Veliki orkestar bio je i na Balu 15.12.2012. godine, samo ovaj put ciganskih trubača naziva „Crna mamba“. Priliči li takva glazba Splitu i posebno Rotary balu? Istina, za takvu muziku uobičajeno se ne treba odijevati u odijela i stavljati kravate ili čak leptir-mašne, žene oblačiti sjajne toalete, ali bilo je veselo i plesno, vrlo glasno i gotovo bez prestanka cijelu večer. Više smo se mi izmorili plesom nego oni sviranjem. Navodno, tako mogu tri dana za redom.

Bal 14.12.2013. godine, ako ni po čemu drugom, ostat će zapamćen po prvom nastupu zbora članova našeg kluba „ZboRotarijanci“ i dodatno prigodnog vokalnog sastava. Nastup je bio iznenađenje za publiku, a za pjevače aplauz publike. Ostalo je manje-više bila uspješna rutina, brojem gostiju, lutrijskim poklonima i dobrim raspoloženjem. Zabavljali su nas vrhunski glazbenici okupljeni u šibenskom sastavu Cabaret te kao Studio 54 s vokalnom solisticom Helenom Bastić. Pored njih posebni gosti iznenađenja Pero Panjković i Zorica Kondža, praćena Joškom Banovom, oduševili su nazočne.

Nastup „ZboRotarijanaca“ iduće 2014. godine neki pamte kao jedan od najboljih otkada zbor djeluje, a to mu je bio tek drugi. No ovaj Bal obilježio je kao iznenađenje dramski program u kojem je glumac Ratko Glavina glumeći cara Dioklecijana prenio iskustva svog vremena na korist budućnosti grada Splita. Zanimljivost pojave velikog rimskog cara na našem balu tvori i činjenica kako je u isto vrijeme i u istoj dvorani bio naš član Srđan Zavorović, za kojega se misli da je porodio Prisku.

Tradicionalni humanitarni Božićni bal 2015. godine plesao se u duhu Staroga Splita. Folklorni ansambl otplesao je nekoliko starih splitskih plesova, ali su gosti Bala te večeri bili skloniji iskušavati se na glazbenim standardima ovog vremena. U novinskom izvješću s Bala pisalo je da je velik broj uzvanika i gostiju i ove godine „imao je priliku svjedočiti kratkom, ali srčanom nastupu „ZboRotarijanaca“, amaterskog zbora koji objedinjuje sve članove Kluba.“

Na 19. Božićnom balu 2016. godine, za promjenu nam je svirao šibenski band „Fenix“. Dogovoreni repertoar muzičkih brojeva, pretežno evergreena, generacijski je odgovarao velikom broju gostiju Bala. Kako je cijela večer bila u kontekstu Beča, u programu su sudjelovale i balerine Baletnog studija HNK, otplesavši prigodne valcere. Prva lutrijska nagrada bila je grafika koju je donirao naš počasni član Matko Trebotić

 Božićni humanitarni bal je održan 09.12.2017. godine u punoj dvorani „Grand Dalmacija“ hotela „La Meridien Lav“. Kako je ovo bio naš 20. jubilarni Bal, tijekom večeri projekcijom fotografija evocirali smo sjećanja na uživanja i ples proteklih dvadeset godina. Uobičajeno, na Balu smo predstavili i naš glavni ovogodišnji humanitarni projekt, ediciju edukativne knjige i CD-a „Ubroji i mene“ u korist Centra za autizam u Splitu, te najavili ovogodišnji Forum „Obrazovanje“ Ove večeri na plesni podij mamila nas je glazba splitskog banda „Jukebox“. Da, i ovogodišnji nastup „ZboRotarijanaca“ bio je uspješan, možda i zato što im se u pjesmi pridružila i publika.

 I 21. Božićni humanitarni bal uspješno je održan u hotelu „La Meridien“ i u okviru termina na koji smo navikli, negdje između sv. Nikole i sv. Lucije. Ovaj put to je bilo 08.12.2018. godine sa Slobodanom Aničićem kao predsjednikom. Svirao je „Bravo band“, čiji su nam glazbeni repertoar i način izvođenja pasali, a ovaj put su bili i glazbena pratnja „ZboRotarijancima“. Zato već neko vrijeme nismo vodili „burne“ rasprave o izboru glazbenog sastava za Bal. „Bravo band“ je značio igru na sigurno dobro.

I ovaj Božićni bal 07.12.2019. godine, tradicionalno  je održan u dvorani „Grand Dalmacija“ hotela „La Meridien Lav“, ali ovaj put pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar Kitarović, predsjednice RH. Bal je privukao pozornost 260 gostiju, ne samo iz Splita, već iz cijelog Distrikta. Humanitarna lutrija s bogatim nagradnim fondom i ove godine bila je standardni događaj, a gotovo jednako tako i sviranje „Bravo Banda” kojeg vodi rotarijanski prijatelj Pero Pilić. Posebitost ove godine ćinio je i nastup prvakinje Hrvatskog narodnog kazališta Terezije Kusanović.