• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Klupska predavanja

Imamo običaj, star gotovo koliko i sam Klub, organizirati interna klupska predavanja. Rijetko kada bi netko drugi izvana našeg kluba bio s nama u takvim prigodama. Ne zato što bi se govorilo o nečemu što nije za svačije uši, već zato da bi imali svoj mir i nakon predavanja mogli komentirati izneseno. Ovakva klupska praksa proizašla je iz rotarijanskog pravila da se svaki novi član kluba predstavi drugima detaljnijim opisom svog profesionalnog djelovanja, navodeći usput i što ga je motiviralo da postane Rotarijanac. Nije to nikad bila samo gesta pristojnosti prema društvu u koje ulaziš, već i građenje vlastite uloge u životu te za tebe nove zajednice. Poput glave na jastuku pred spavanje, kada traži najudobniji položaj, premda su ista glava i isti jastuk kao i večer ranije.

 

Kako su Rotarijanci, ipak samo uvjetno rečeno, neka društvena elita zahvaljujući svom moralnom i profesionalnom statusu, uz njih se često vezuju određena važna događanja i susreti s drugim zanimljivim osobama, pa takva njihova iskustva obično budu zanimljiva i drugima. Posebno doživljaji sa zanimljivih putovanja. Tako smo počeli redovito održavati klupska predavanja, o kojima je uvijek netko brinuo. Malo po malo predavanja su se pokazala kao sadržaj koji bogati naše sastanke, pa smo odlučili da se događaju i dva puta mjesečno.

 

No i neke teme iz života ili medijski naglašene provocirale su našu znatiželju za neke veća znanja o njima, pa smo se odlučili pozivati ljude koji tom materijom vladaju, da dođu na naš sastanak i pruže nam dodatna znanja ili daju pojašnjenja. Došli bi nam nakon raspravljenog našeg dnevnog reda, s nama večerali i poslije večere održali predavanje u trajanju dvadeset do trideset minuta. Katkad samo govorenjem, ali često i s video prezentacijom. Nakon predavanja uslijedila bi rasprava, zbog koje bi, kad bi tema bila posebno intrigantna, potrajala i sat vremena duže od formalnog trajanja sastanka. Kroz svo ovo proteklo vrijeme nakupilo se oko 350 takvih predavanja. Imali smo nekoliko zaduženika za predavanja, ali Ivan Urlić je nekako postao pojam za tu klupsku aktivnost.