• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

Akcije u suradnji s drugima

Pored suradnje s „RC Split Plus, mnoge naše akcije ostvarili smo i u zajedništvu s drugim Rotary klubovima. No ne manji broj puta potpomagali smo i njihove projekte. Drugi po redu splitski Rotary klub podržali smo i u njihovoj akciji „Dodir dobrote“ u okviru koje su 15.12.2010. godine organizirali humanitarni koncert u hotelu  „Le Meridien Lav“. Prikupljena sredstva išla su u korist Zaklade „Kap za slap“.

 

U suradnji s RC Karlovac radili smo na organizaciji zajedničkog humanitarnog koncerta pod radnim nazivom „Splitska dica za djecu Karlovca“. Koncert se, prema prijedlogu karlovačkih rotarijanaca trebao održao 15.04.2011. u sportskoj dvorani u Karlovcu (kapaciteta cca 4000 ljudi), ali do koncerta iz određenih razloga ipak nije došlo.

 

Humanitarna akcija „Klub prijateljstva“ imala je za cilj opremanja Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split, uništenog u požaru. Započeli smo je krajem 2015. godine, a okončali 2017. godine. Tada je to bio najveći Global Grant humanitarni projekt koji je ikad realiziran u Hrvatskoj. Ostvaren je zajedničkim trudom i angažmanom RC Solin, RC Kaštela i RC Split, ali i uz nesebičnu i veliku pomoć RC Heerenveen iz Nizozemske. Akcija je imala pokroviteljstvo predsjednice RH gđe. Kolinde Grabar Kitarović. Vrijednost projekta iznosila je 1.150.000,00 kn, a prikupljenim sredstvima financirani su i edukacija i stručno usavršavanje neurokirurškog tima u Heilderbergu u Njemačkoj.

 

U veljači 2017. godine, RC Split i RC Solin priključili su se distriktom Odboru za TRF i RC Kaštela pri organizaciji 17. Splitskog polumaratona i End polio utrke, a povodom proslave sto godina „Rotary zaklade“. Utrka je organizirana kao humanitarna akcija borbe za „Svijet bez dječje paralize“. Doprinos je dao i Rotaract Club Split, a na utrci je sudjelovalo 1700 natjecatelja iz 32 države.

 

Drugi zajednički Global Grant projekt RC Split, RC Solin i RC Kaštela „Zajedno za najmlađe“ realiziran je 2019. godine, a s ciljem opremanja Laboratorija za medicinu spavanja pri Klinici za dječje bolesti KBC Split. Realizacijom ovog projekta sakupljeno je 750.000,00 kn za nabavu medicinske opreme, te edukaciju i stručno osposobljavanje djelatnika klinike. Uz sudjelovanje naša tri kluba, u realizaciji ovog projekta važnu ulogu odigrali su naši partneri i prijatelji iz RC Taipei FU JUNG, osobito dr. Josephine Wong.

 

Suradnja naših triju Rotary klubova nastavlja se planom i trećeg zajedničkog Global Grant projekta, a kao nastavak započetih kontakata s klubovima iz Tajvana. U novom projektu koji ima za cilj sprječavanje ili barem umanjivanje zloporabe psihoaktivnih supstanci kod djece i mladih na Tajvanu, naši klubovi sudjeluju kao primarni međunarodni partneri. Vrijednost projekta je oko 65.000 $. Global Grant projektima u praksi se potvrđuje krilaticu „Rotary connects the world„ –  Rotary ujedinjuje svijet.

 

U okviru akcije Rotary Hrvatske i Rotary klubova Splitsko-dalmatinske županije, sredinom lipnja donirane su KBC-u Split dvije termovizijske kamere u borbi protiv COVIDA-19, koje će pomoći u identificiranju ljudi s povišenom temperaturom. Osvrćući se na ovu našu akciju Slobodna Dalmacija je napisala: „Riječ je o izuzetno vrijednoj donaciji, pristigloj u pravo vrijeme. Termovizijske kamere nabavljene su nakon konzultiranja medicinske zajednice, koja ih je istaknula kao vrijednu opremu koja može pomoći u sprječavanju širenja koronavirusa