• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

Centar za autizam

Premda je „Centar za autizam Split“ odavno izazivao pozornost nekih članova, klub je tek 2012. godine proveo konkretnu akciju u korist njihove udruge. U jesen te godine organizirana je promocija knjige i CD-a „Čudnovate pjesmice o moru i lavoru” autora našeg Jerka Rošina, na kojoj su u glavnoj ulozi sudjelovali štićenici Centra recitiranjem, pjevanjem i plesom. Bila je to prigoda za skretanje pozornosti javnosti na problematiku rada Centra i njihove potrebe, a uz to i prigoda za zadovoljstvo štićenika sudjelovanjem u javnom nastupu.

 

Kako se autistične osobe rado izražavaju crtanjem umjesto razgovorom, tako i njihova pojedinačna likovna nadarenost lakše dolazi do izražaja. Raskoš slikarskog talenta pokazali su 2016. godine izložbom svojih radova u splitskom „Salonu Galić“, priređenu kao samostalnu humanitarnu akciju samog Centra. Naš klub je u znak podrške radu Centra za 30.000 kuna otkupio sliku „Zmija života” štićenika Ivana Žižića, a potom smo je, kao novu humanitarnu gestu, poklonili Klinici za dječje bolesti KBC-a Split. Naša donacija išla za nabavu kompjuterskog programa za 3D animaciju, a za korištenje upravo Ivanu Žižiću.

 

Sljedeće 2017. godine ponovno smo bili aktivni u korist Centra za autizam. Uz pomoć brojnih donatora koji su se rado odazvali i angažirali, te donirali svoj rad, autorska prava, tehnološku infrastrukturu, te usluge, Rotary club Split je u suradnji sa Centrom za autizam u Splitu uspio osmisliti i pripremiti za izdavanje edukativnu knjigu za djecu sa pripadajućim nosačem zvuka pod nazivom „Ubroji i mene“. Ovime se RC Split odmakao od standardiziranih oblika služenja zajednici klasičnom humanitarnom aktivnošću, već je uz prethodno odobrenje i suglasnosti niza stručnjaka i institucija proizveo konkretan proizvod koji ima veliko ciljano tržište. Istinski vjerujući u svoj zahtjevni i skupi projekt, vlastitim donacijama su članovi Rotary cluba Split financirali troškove nastanka, dizajniranja, pripreme za proizvodnju i izdavanje knjige i CD-a. Autor knjige, glazbe i stihova je arhitekt, pisac i pjesnik za djecu, član Rotary cluba Split Jerko Rošin, dok su autori crteža u knjizi korisnici Centra za autizam u Splitu koji su nadahnuće za likovno izražavanje našli baš u pjesmicama o brojevima.

 

Našoj humanitarnoj akciji u korist Centra za autizam priključili su se svojim izvedbama i glumci Anja Šovagović Despot i Mislav Čavajda, te pjevač Miroslav Škoro. U tom trenutku nismo ni slutili kako ćemo prodati više od 2.000 primjeraka knjige. Knjigu je dizajnirao Stjepko Rošin dajući joj u potpunosti kontekst autizma, temeljeći se na likovnosti autistične djece koja doživljaje svog okruženja rado izražavaju slikajući. Dizajn knjige je nagrađen na globalnom sajmu knjige svjetski vrijednim priznanjem Red Dot.