• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

Dobrotvorni koncerti

Humanitarni koncerti su nam više puta bili način za ostvarenje dobrotvornih ciljeva. Počeli smo spomenutim koncertom maestra Lovre Pogorelića u korist otplate kupljenog koncertnog klavira, a nastavili s nekoliko drugih s istim ciljem.

 

 „Koncert turskih opernih zvijezda“ 11.11.2002. godine u splitskom HNK, također je organiziran u korist financiranja nabave koncertnog klavira Boesendorfer, a uz sponzorstvo Credo banke. U najavi koncerta u Novom listu V.B.S. je između ostalog napisala: „Riječ je o svojevrsnom glazbenom glazbenom kuriozitetu u podmarjanskom gradu, jer je nekadašnji ravnatelj splitske opere Ivo Lipanović osigurao koncert solističkih opernih zvijezda iz Turske. Maestro Lipanović, danas generalni umjetnički ravnatelj glazbenog programa šest turskih kazališta, u Split je doveo pjevače iz samog vrha turske operne umjetnosti.

 

Doprinos otplati klavira dali su i Oliver Dragojević, Gibonni i Tedi Spalato svojim nezaboravnim dobrotvornim Božićnim koncertom 09.12.2002. godine nazvanim „Prvi put zajedno“ u HNK Split. Bio je to prvi put da su ova tri barda splitske i hrvatske glazbene scene zajedno održali koncert, ali samo jedan od nekoliko koncerata na kojima su besplatno pjevali u plemenite svrhe.

 

Nakon ovih, i nadalje smo nastavili organizacijom koncerata kao načinom prikupljanja novca u korist određenih humanitarnih ciljeva, gotovo kao da smo neka koncertna agencija. No prava ljepota je u tome što se našoj inicijativi rado odazivaju afirmirana i cijenjena imena ozbiljne glazbe i popularne estrade, pokazujući i sami empatiju prema onima koji mnogo toga trebaju, što ne mogu dobiti od institucionalno nadležnih.

 

Humanitarni koncert „Gabi Novak i trio Matije Dedića“, uz goste Branka Bulića, Jadrana Dučića Čiču, Davora Križića i Renata Švorinića, organizirali smo u suradnji sa Slobodnom Dalmacijom i Splitskom bankom.

Humanitarn koncert „Poklon Splitu“ u HNK Split plod je naše suradnje s talijanskim klubovima RC Osimo i RC Fermo Mare Adriatico. Nositeljica koncerta bila je primadona svjetskog glasa Raina Kabaivanska, a uz nju su nastupili i studenti glazbe na Muzičkoj akademiji u Osimu. Ovim koncertom potpomogla se i humanitarna zaklada za pomoć nadarenoj i socijalno ugroženoj djeci Rumunjske, o kojoj skrbi i primadona Kabaivanska.

 

Zahvaljujući obljetničkom Gala koncertu klape Cambi” 23.12.2006. godine, prikupili smo značajna sredstva za adaptaciju kuhinje Centra „Samaritanac“.

 

U korist „Udruge osoba s invaliditetom Split“ organizirali smo u svibnju 2006. godine u HNK Split koncert naziva „Arije s ljubavlju”. Posebni značaj koncertu dalo je dirigiranje maestra Ivana Repušića.

 Na koncertu „Četiri dame za Dom Matošić”, koji smo u suradnji s menađerom Ivicom Bubalom organizirali s ciljem prikupljanja financijskih sredstava u korist izgradnje i uređenja „Doma Matošić“, 29. ožujka 2008. godine u splitskom HNK nastupile su pjevačice Meri Cetinić, Doris Dragović, Valentina Fijačko i Zorica Kondža. Značajan doprinos kasi pružilo je i glavno sponzorstvo „Osiguranja Zagreb”.

 

Koncertom Giannija Gamulina i Doris Dragović u HNK Split 14.12.2012. godine prikupili smo značajna sredstva za našu akciju osnivanja „Centra za pružanje psihološke potpore ženama oboljelim od karcinoma“, kao i njihovim obiteljima.

 

Koncert klape Šufit“ održan 22.02.2013. godine organiziran u okviru programa proslave 20. godišnjice osnivanja RC Split i u suradnji s HNK Split,  a u korist Centra za rehabilitaciju „Samaritanac“. Dogodilo se da i klapa i Klub ove godine slave istu obljetnicu postojanja, a kazalište čak  još sto godina više. Koncertom izuzetno dobrih vibracija prikupilo se čak 100.000 kuna potrebitih za uređenje praonice rublja Centra, a što ne treba čuditi ako se zna da ulaznice po 100 kuna nije platila samo publika već i svi pjevači, glazbenici i voditelji, pa čak i intendant kazališta.

 

Člankom Mirele Gorete, a uz fotografije Jadrana Babića, Slobodna Dalmacija je već dan poslije popratila naše događanje pod naslovom „Budi dobar, budi Samaritanac“ i podnaslovomKlapa Šufit i splitski Rotary Club udružili snage“.

 

Članovi klape Šufit proslavili su sinoćnjim koncertom u HNK-a 20. rođendan baš kao i splitski Rotary Club s kojim su udružili snage u humanitarnom projektu “Budi dobar, budi Samaritanac” čiji će sav prihod darovati Centru za rehabilitaciju “Samaritanac”. Specijaliziranoj ustanovi, osnovanoj za pružanje usluga skrbi nepokretnim osobama izvan vlastite obitelji s izraženijim stupnjem fizičke i psihičke retardacije, valjalo je namaknuti oko stotinjak tisuća kuna za uređenje praonice, pa su članovi Šufita i splitski rotarijanci, uz podršku splitskog teatra, ravnopravno organizirali glazbeno slavlje s plemenitim ciljem. U goste su pozvali i žensku klapu Neverin, slovensku vokalnu skupinu Breznik koja okuplja tri generacije jedne obitelji i Lukyja tijekom čije je izvedbe pjesme „Hvala“, zbog nevremena, na trenutak nestalo struje. No, koncert je uspješno nastavljen, a njegova svrha ispunjena…

 Stotka je pala! Nema sumnje, s obzirom na sredstva prikupljena prodajom ulaznica, a k tome još očekujemo sjedanje uplata naših donatora kojima smo darivali grafičke mape – zadovoljno nam je kazao Pero Perišić, prvi čovjek Odbora za projekte Rotary kluba Split, uoči koncerta Šufita satkanog od a capella uspješnica i skladbi izvedenih uz instrumentalnu pratnju poznatih splitskih glazbenika Saše Bulića, Jurice Karuze i Matka Petrića. Na repertoaru vokalista koji su godinama u samom vrhu klapskog pjevanja sinoć su se, između dvadesetak pjesama, našle i one novoskladane poput “Ne diraj moju ljubav” i “Za dušu”, tradicionalne „Merjane, Merjane“, „Ja odlazim draga“, „Golubice nemoj spati“…, kao i svjetski standardi “Feelings” i “The Lion Sleeps Tonight”.

 – Svi smo kupili ulaznice, evo čujem i sam intendant HNK-a Tonči Bilić. Neizmjerno nam je drago što je kazalište bilo ispunjeno publikom – kazao nam je Jurica Nazlić, drugi tenor klape čijim je humanitarnim koncertom, okrunjenim zajedničkom izvedbom pjesme „More“ svih sudionika, kormilario voditeljski dvojac Edita Lučić i Joško Bonaći. Rođendanskom slavlju plemenitog karaktera svojom su nazočnošću obol dali i splitski rotarijanci, te brojni gradski uglednici.

 

Jedan od tri humanitarna događaja u korist akcije „Zajedno za najmlađe“ bio je koncert u pod nazivom same akcije. Održan je 06.11.2018. godine u prepunoj velikoj dvorani Medicinskog fakulteta. Rotarijancima i njihovim gostima s bine su pjevali i svirali Petar Grašo i Zorica Kondža, kao glavne zvijezde večeri, a uz njih i Roko Blažević, Dora Bekavac, Muški pjevački zbor „Splitski liječnici pjevači“, Studentski bend „Trio“, Ema Hutkova, Silvio Bilić, Ana Malovan, Joško Tranfić, Ana Ćavar, Pauline Schluter, te Puhački orkestar „Hatze brass to go“ i Dječji zbor Glazbene škole Josip Hatze. Voditeljica je bila Edita Lučić Jelić.

 

I vokalno-instrumentalni sastav TBF je polovinom siječnja 2019. godine pomogao akciju koncertom „Zajedno za najmlađe“ u klubu „Judino drvo“ u Splitu.

 

Koncert „Zajedno za najmlađe“ održan u Amfiteatru Medicinskog fakulteta, provocirao je i Koncert Djeca moraju imati budućnost“, koji smo priredili zajedno s Glazbenom školom „Josip Hatze“. Koncert je održan 24.03.2019. godine u ispunjenom splitskom teatru. Uz veliki ansambl škole, dječje zborove Do-Re-Mi i Corona, te Puhački orkestar „Hatze Brass To Go“ pod ravnanjem Jakova Jurića, kao solisti su nastupili Lorena Bučan, Josip Čagalj Jole, Luka Čerjan, Terezija i Darko Kusanović, Edita Lučić Jelić, Željan Radman, Tedi Spalato, Zvonimir Stipičić Miš, Anja Šovagović Despot, Tonči Tranfić i Gordan Tudor. Ovim koncertom htjeli smo afirmirati u javnosti glazbene potencijale učenika ove škole, a istodobno prikupljenim novcem od ulaznica pomoći uređenje odjela dječje dnevne bolnice KBC Split. Velikim dijelom program koncerta sadržavao je izbor „Čudnovatih pjesmica“, čiji je autor naš član Jerko Rošin. Audio-snimke s ovog koncerta pretočit će su u nosače zvuka, čijom prodajom će se potpomoći jedna od naših budućih akcija.