• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

„Dom za stare i nemoćne Matošić“ Katoličke udruge „Lovret“

Potaknuti darivanjem zemljišta sestara Milke i Antice Matošić kako bi se na njemu sagradio „Dom za stare i nemoćne“, odlučili smo da nam u rotarijanskoj godini 2007./2008. glavni klupski humanitarni cilj bude financijsko sudjelovanje u realizaciji tog projekta. Pokretači akcije su već od prije poznati nam članovi Katoličke udruge Lovret, a o štićenicima doma, s pridodanim počasnim atributom „Matošić“, skrbit će časne sestre s Lovreta. Našu akciju u korist izgradnje ovog doma započeli smo prikupljanjem sredstava na našem Božićnom balu, a nastavili humanitarnim koncertom “Četiri dame za Dom Matošić” u HNK. Svim posjetiteljima, a posebno onima koji su i financijski podržali ovu akciju posvetili smo govorenje:

 

Ima riječi sazdanih od istih slova ali svaka od njih nešto drugo znači. Ima i različitih riječi a ipak jedno te isto znače. No, ima riječi koje uvijek isto zvuče, ma kojim da su slovima satkane; poput mama, mati, majka ili tek ma. Svaka od tih riječi naprosto odjekuje brižnom ljubavlju. Gotovo jednaku takvu puninu osjećaja izaziva i jedna, po broju slova mala riječ, a ogromna po svom značenju: riječ DOM. Jer, dom je kao i majka jedinstven i nenadomjestiv. Dom nije tek krov nad glavom, stan ili kuća, dom su toplina i sigurnost koje iz njega zrače. I dom je dom, ma koliko da je velik, i gdje bio i s kim ga dijelio, ako glava na jastuku samo u njemu mirno usnit može.

 

Zato nema većeg i važnijeg ljudskog cilja od dosizanja vlastitog doma. Nadmašiti ga može samo plemenitost gradnje tuđeg doma. Kad poklanjaš dio sebe kako bi i drugima stvorio dom. Poput sestara Milke i Antice Matošić, koje svojim činom svjedoče kako se može ne samo „ljubiti bližnjega svoga kao samoga sebe“, već još više od toga, uskratiti sebi da bi se dalo drugima. Sestre Matošić su, gotovo kao literarni i filmski predložak, „ta divna ljudska stvorenja“ koja vraćaju vjeru u čovjeka i pružaju nadu da će njegova skrivena dobrota jednog dana ipak oploditi neko djelo. Uostalom, tko zna koliko još ima plemenitih ljudskih bića koja danas tavore na marginama našeg života, koje ne prepoznajemo jer su negdje na periferiji naše pozornosti, a koja su spremna dati dio sebe drugima kad za to dođe trenutak. I koja će i sama započeti gradnju nekog dobrog djela ili pak nastaviti na temeljima koje su sestre Milka i Antica Matošić ostvarile kako bi se na njima izgradio Dom za stare i nemoćne, a o kojima će skrbiti časne s Lovreta.

 

Zato smo večeras i svi mi ovdje, da na tim temeljima dogradimo poneku svoju bloketu kako bi Dom Matošić bio što veći i što prije sagrađen. Splitski Rotarijanci kao i svi ostali Rotarijanci širom svijeta prepoznaju ljudske nevolje i pokušavaju ih ukloniti ili barem ublažiti čineći ih manje teškima. Započevši akciju pomaganja izgradnje Doma Matošić u prigodi svog Božićnog dobrotvornog bala, Rotary club Split i večerašnjim koncertom želi nadozidati još malo potrebne dobrote. No zidati je puno lakše kad ti se još pridruže velika, dobra, snažna i osjećajna srca bića koja zbog toga, ali i svoje pjevačke karijere zaslužuju da ih nazovemo vrsnim damama u našoj srediti. Zato se zahvaljujemo Meri Cetinić, Doris Dragović, Valentini Fijačko i Zorici Konđa što su se rado odazvale našem pozivu da svojim sudjelovanjem u večerašnjem koncertu pomognu zidati Dom Matošić, a mi smo spremni „manovaliti“. Dakako, zahvaljujemo se i orkestru Joška Banova te posebno HNK-u koje je za večerašnju prigodu ustupilo kazalište na vrlo povoljan način. Svi mi zajedno možda smo tek kamenčić potreban da Dom dođe pod krov, no znate kako se ono kaže: „Zrno po zrno – pogača/ Kamenčić po kamenčić – Dom Matošić

Temeljem nominacije koje su predložili RC Split i RC Split Plus, sestrama Matošić je dodijeljena godišnja Nagrada Grada Splita.