• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

Donacija klavira Boesendorfer HNK-u Split

Klub je početkom 2001. godine odlučio da mu za tu i iduće godine glavni humanitarni cilj na području kulture bude nabava novog koncertnog klavira za potrebe HNK Split. Teatar je već duže vremena vapio za novim koncertnim klavirom, neophodnim za koncertnu repertoarnu politiku. Dakako, HNK je pozdravio našu namjeru, a podršku smo dobili i od Grada Splita, inače vlasnika kazališta. Klub je formirao posebnu radnu „Grupu za klavir“ koja se bavila svim mogućim aspektima nabave – organizacionim, stručnim i financijskim. Nakon analize svih pogodnosti odlučeno je da se kupi klavir marke Boesendorfer. Bila je to vrlo ambiciozna odluka s obzirom na moguću cijenu tako renomiranog klavira, ali s vjerom da ćemo u naumu ipak uspjeti. Tražeći potporu šire zajednice i poslovnih subjekata moguće voljnih da nam u našoj nakani pomognu, na mnoge adrese smo uputili pismo s opisom potrebe i naše namjere, a klavir smo naručili.

Poštovani,

 pozivamo Vas i Vašu tvrtku da se  uključite u akciju nabavke koncertnog glasovira gradu Splitu i splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu koju je pokrenuo Rotary Club Split.

 Split, premda grad bogate kulturne tradicije i još bogatije kulturnopovijesne baštine, zacijelo ste upoznati s time, već godinama nema koncertni glasovir. Nažalost, bez primjerenog glazbala, Split nije u mogućnosti ugostiti vrhunske domaće i strane glazbenike ali, također, niti upriličiti značajnije glazbene događaje.

 Svjesni objektivnih financijskih teškoća, skromnih sredstava koje se izdvajaju za kulturu ali i golemih kulturnih potreba grada Splita, pokrenuli smo akciju nabavke koncertnog glasovira te se svesrdno, a na dobrobit grada, nadamo i vašoj podršci.

 Osobnim kontaktima članova Rotary Cluba Split stupili smo u vezu s bivšim austrijskim veleposlanikom Dr Rudolfom Bognerom te, njegovom susretljivošću, i Rudolfom Alttom. Gospodin Altt je Rotarijanac te jedan od direktora svjetski poznatog i cijenjenog proizvođača glasovira – Boesendorfer. Nakon što su spomenuta gospoda upoznata s našom željom da priskrbimo gradu Splitu koncertni glasovir, iz tvrtke Boesendorfer je stigla konkretna ponuda. Riječ je o iznimnom glazbalu na kojemu sviraju veliki koncertni majstori a koji je, nota bene, odnedavno nabavila i koncertna dvorana “Vatroslav Lisinski” u Zagrebu. Boesendroferov model 280 ima dužinu od 280 centimetara, opseg tonova 7 1/4 oktave, 88 tipki a stiže sa pripadajućom klupicom i zaštitnim poklopcem klavira.  Puna cijena glasovira iznosi 1.050.000 ATS (austrijskih šilinga). Cijena ne uključuje carinu, porez i uvozne pristojbe. Svjesni da bi koncertni glasovir obogatio ovogodišnju glazbenu i kulturnu ponudu Splitskog ljeta te činjenice da koncertni glasovir jamči već iduće sezone kvalitetniji kulturni život u Splitu, naručili smo glasovir koji će – nadamo se zahvaljujući i Vašoj potpori – biti svečano predan gradu Splitu i HNK Split 17. srpnja. Na prigodnim koncertu nastupit će – kako to i priliči značaju donacije – istaknuti pijanist Lovro Pogorelić.

 Rotary Club Split će upriličiti niz koncerata – a neupitna je dobra volja brojnih domaćih i inozemnih glazbenika ne samo klasične glazbe već raznih žanrovskih nagnuća da nastupe na splitskim i zagrebačkim koncertima – kojima će se prikupiti sredstva za otplatu koncertnog glasovira . No, nažalost, sami ne možemo sve uraditi. Stoga i Vas osobno i Vašu tvrtku molimo za pomoć. Svim donatorima ćemo se odužiti na velikom jesenjem koncertu u Zagrebu premda je, naravno, najbolja zahvala svima nama koncertni glasovir konačno na splitskoj sceni.

 Split, grad s 1700 godina urbane i kulturne tradicije, iznimne umjetničke i kulturne baštine, to svakako i zaslužuje. U nadi da ćete se svesrdno uključiti u našu akciju doniranja koncertnog glasovira gradu Splitu,

s poštovanjem

 dr.Goran Račić

predsjednik Rotary Cluba Split

U neposrednom kontaktu s direktorom tvornice Boesendorfer u Beču, bez posebnih jamstava dogovorena je isporuka klavira već u srpnju iste godine, a za povlaštenu cijenu od ATS 860.000,00 plativu do kraja iduće kalendarske godine. Prije negoli nam je tvornica u svom aranžmanu isporučila klavir, njegov zvuk je isprobalo nekoliko poznatih klavirista hrvatskih korijena, a  HNK Split je u bečku tvornicu poslao jednog ton majstora na edukaciju, radi buduće ugode klavira prije svakog koncerta. Za proslavu dolaska klavira u Split i njegovo javno predstavljanje, organizirali smo 17.07.2001. godine na našem novom Boesendorferu klavirski koncert maestra Lovre Pogorelića.

No klavir je trebalo ne samo nabaviti, već i otplatiti. S tim ciljem organiziran je čitav niz koncerata, prodaja grafika Matka Trebotića, iznalaženje pojedinačnih sponzora… Među najvećim donatorima su bili HYPO Alpe – Adria Bank d.d. Zagreb, HYPO – Leasing Croatien d.o.o. Zagreb, Splitska banka d.d., Credo banka d.d., „Tulipan Grupa“ i Grad Split. Ovom akcijom RC Split je pokazao raskoš vlastitog potencijala za osmišljavanje načina kojima će ostvariti značajnija materijalna dobra, ali isto tako i svoj senzibilitet za događanja i stanja u kulturi Grada.