• HR21000, Split, Kralja Zvonimira 14/3

Avatar

Dom za nezbrinutu djecu „Maestral“

Može se reći kako nam je Dom za nezbrinutu djecu „Maestral“ bio prvi humanitarni cilj socijalnog značaja, jer nam je već 1995. godine svojom važnošću i potrebama privukao pozornost. Činilo se, da smo suradnjom i pomoći na neki način preuzeli veliki dio skrbi nad „Maestralom“. Te prve godine naš član Ivan Urlić, psihijatar, čak je pružao stručnu superviziju i edukaciju osoblja Doma, a Darko Stipaničev davao djelatnicima pouku za rad na računalu, kako bi oni mogli educirati štićenike. Nabavljali smo didaktičke i obične igračke, te pomogli u organizaciji dobrotvorne likovne kolonije. Nabavili smo im i jedan rashladni uređaj, ali financijski najznačajniju pomoć slijedeće godine značio je VW kombi sa devet sjedala, koji smo ostvarili posredstvom matching-granta i njemačke organizacije „Zonte“.

Našem angažmanu oko uređenja prostora kuhinje Doma „Miljenko i Dobrila“, područnog odjeljenja „Maestrala“ u Kaštelima, priključili su se i Rotarijanci RC Osimo. Nakon što su u rotarijanskoj godini 1997./1998. s nama posjetili Dom, ponudili su malo poboljšati tehnološku opremu kuhinje. Na kraju njihova donacija pretvorila se u realizaciju profesionalne kuhinje na visokoj tehnološkoj razini.

Od tada pa godinama nadalje, „Maestral“ s Tatjanom Vukman na čelu bio nam je čest, ako ne i stalan, humanitarni cilj. Naš prvi Rotarijanski Božićni humanitarni bal bio je posvećen prikupljanja sredstava za pokretanju rotarijanskog  Matching Granta u suradnji s austrijskim RC Graz-Neutor, a kojim bi se priskrbila sredstva za opremanje njihove nove praonice. Istodobno su talijanski rotarijanci iz RC Osimo darivali štićenike dječjom odjećom. Sljedećih godina nabavili smo im osobni automobil, darovali PC, nabavljali hranu, sudjelovali u akciji Udruge „Lastavica“ za opremanje stanova za djecu koja napuštaju Dom za djecu i mladež „Maestral“ u 18. godini života, a u suradnji s Wustenrot stambenom štedionicom i sami sudjelovali u kupnji jednog takvog stana. Organizirali smo i besplatne predstave u Kazalištu lutaka i štićenike Doma darivali knjigama za djecu.